Kaasweetjes

1

Kaasweetje

Wist je dat er in 1906 ruim 100 kaasfabriekjes waren in Noord-Holland? Nu zijn er nog twee grote kaasfabrieken, namelijk in Lutjewinkel en de Beemster.

2

Kaasweetje

Wist je dat er in Nederland nog maar een paar kaasfabrieken zijn? De grootste fabrieken produceren 100 miljoen kilo kaas per jaar.

3

Kaasweetje

Wist je dat de kaasmarkt op het Waagplein al bestaat sinds 1365? Sinds die tijd is het Waagplein vele malen groter geworden. Kun je nagaan hoe belangrijk de kaashandel is voor Alkmaar…

4

Kaasweetje

Wist je dat kaas niet zomaar “boerenkaas” genoemd mag worden? Boerenkaas moet echt van de boerderij komen en bereid zijn met rauwe melk. Tja, wat de boer niet kent…

5

Kaasweetje

Wist je dat kaas je tanden beschermt tegen gaatjes? Kaas stimuleert de speekselproductie en dat beschermt tegen gaatjes. (Echt waar, ook als het gatenkaas is…)

6

Kaasweetje

Wist je dat voor 1 kilo kaas 10 liter koeienmelk, 9 ½ liter geitenmelk of 6 liter schapenmelk nodig is? Voor een goed stuk kaas moet je als koe, geit of schaap dus wel wat over hebben…

7

Kaasweetje

Wist je dat de gaten in gatenkaas ontstaan door gasvorming die wordt veroorzaakt door melkzuurbacteriën? Deze laten een soort scheetjes (die kaas trouwens wel zijn lekkere smaak geven…)

8

Kaasweetje

Wist je dat kaas op houten planken wordt bewaard omdat het hout het vocht opneemt van de zwetende kaas? Lekker fris!

9

Kaasweetje

Wist je dat de duurste kaas maar liefst € 1000,- per kilo kost? Dit is geen Hollandse kaas, maar een Servische kaas die wordt gemaakt van ezelinnenmelk genaamd “Pule”.

10

Kaasweetje

Wist je dat de meeste kaas in Nederland nog steeds op brood wordt gegeten? Vandaar de uitdrukking “de kaas niet van je brood laten eten”.

11

Kaasweetje

Wist je dat de eerste melk van de koe nadat ze heeft gekalfd vol antistoffen zit die, net als moedermelk, helpen om je weerstand te verhogen?

12

Kaasweetje

Wist je dat kwark ook een kaassoort is? Het ziet eruit als een soort yoghurt, maar het is toch echt kaas. Heel verse kaas om precies te zijn, omdat kwark niet hoeft te rijpen, zoals gewone kaas.

13

Kaasweetje

Wist je dat de melk van koeien die uien hebben gegeten wordt afgekeurd om kaas van te maken? Daar moeten zelfs koeien van huilen…

14

Kaasweetje

Wist je dat er in Nederland gemiddeld 17 kilo kaas per persoon per jaar wordt gegeten? Nederlanders vinden kaas dus echt heel lekker!

15

Kaasweetje

Wist je dat Nederland meer dan 800 miljoen kilo kaas per jaar produceert. Indrukwekkend, toch? Als een van de grootste kaasproducenten ter wereld kunnen we onszelf nog steeds een echt ‘kaasland’ noemen.

16

Kaasweetje

Wist je dat het recept voor echte Hollandse Goudse kaas stamt uit de 17e eeuw? Dit recept beschrijft nauwkeurig de bereiding en rijping van de kaas, die de kazen hun unieke smaak geven.

17

Kaasweetje

Wist je dat je voor 1 kilo kaas wel 10 liter koeienmelk nodig hebt? Dat is dus 100 liter melk voor 10 kilo!

18

Kaasweetje

Wist je dat oude kaas pas ‘oude kaas’ mag heten als hij 10 maanden gerijpt heeft? Als hij minder lang gerijpt heeft, is het extra belegen, belegen, jong belegen of jonge kaas.

19

Kaasweetje

Wist je dat kaas al duizenden jaren wordt bereid? De Assyriërs en Babyloniërs maakten 7000 jaar geleden al kaas… Over oude kaas gesproken.

20

Kaasweetje

Wist je dat kaas een bron is van vitamine A, vitamine B12, fosfor, calcium, zink en magnesium? Kaas is dus niet alleen heel lekker, maar ook nog eens hartstikke gezond!