Nostalgie
De geschiedenis van Hollandse kaas
Hoe lang bestaat Hollandse kaas eigenlijk al? En is de bereidingswijze altijd hetzelfde geweest? Een kijkje in de geschiedenis van onze kaas.
Kaasmaken op de boerderij
In 1955 werd een unieke zwart-wit film gemaakt over de bereiding van boerenkaas. Het gehele proces van koe naar kaas is fraai in beeld gebracht en voorzien van deskundig commentaar. Met dank aan Noord-Hollands Zuivelarchief.
800 voor Christus
Er bestaan aardewerkpotjes met gaatjes uit ongeveer 800 jaar v.Chr. Deze werden vermoedelijk gebruikt om wrongel uit te laten lekken.
57 voor Christus
De Romeinse keizer Julius Caesar schreef in De bello Gallico dat ‘in de lage landen kaas wordt gegeten’. Toen was onze kaas dus al beroemd…
Middeleeuwen (ca. 500 tot 1500 na Christus)
Vanaf de Middeleeuwen wordt er in Nederland op grote schaal kaas gemaakt. Er ontstaan kaasmarkten en waaghuizen en de export begint.
Gouden Eeuw (ca. 1600 tot 1700 na Christus)
De export van Hollandse kaas groeit enorm. Nederland wordt in binnen- en buitenland bekend als ‘kaasland’. Tot 1900 wordt kaas alleen op boerderijen gemaakt, op ambachtelijke wijze.
Vanaf 1900
Vanaf 1900 komen de kaas- en zuivelfabriekjes op. In 1913 wordt er een kwaliteitskeurmerk opgericht voor Hollandse kazen.
Heden
Er zijn nog 2 kaasfabrieken over in Nederland die samen bijna 800 miljoen kilo kaas per jaar produceren. Maar liefst twee derde van deze productie wordt geëxporteerd naar het buitenland.